• 2000 TL ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo
  • 14 gün içinde iade hakkı
  • Güvenli Alışveriş
24 Kasım 2022

Kış mevsiminde ayak bakımı nasıl olmalıdır?


 

Yaz mevsiminde açık ayakkabılar giymek için ayak ve tırnak bakımına nasıl önem veriyorsak, aynı özeni kışın ayakkabı ve botların içerisinde uzun saatler kalan ayaklarımızı korumak için de vermemiz gerekiyor. Ayak bakımına özen göstermek; mantar enfeksiyonu, tırnak batması, nasır, egzama, ayak kokusu, ayak parmaklarının deforme olması gibi pek çok problemin önüne geçilmesini sağlıyor. Peki, ayak sağlımızı nasıl korumalıyız? Bu süreci 7 aşamada özetlemek mümkün.

 

Hijyen ve masaj

Kış mevsiminde ayaklarımız ister istemez uzun süre kapalı kalıyor ve daha zor hava alıyor. Üşümemek için giyilen kalın çoraplar da cabası... Ortalama 8-10 saat boyunca ayakkabı ya da bot giydikten sonra özgür kalan ayaklarımızın bakteri ve mantar gibi hastalıklara davetiye çıkartabileceği unutulmamalı. Bu nedenle günlük ayak bakımı çerçevesinde ayakların düzenli olarak yıkanması, havluyla iyice kurulanması ve ayak kuruluğunun önüne geçmek için nemlendirici bir kremle masaj yapılması gerekiyor. Parmak aralarını nemli bırakmamaya da özen göstermelisiniz.  Çünkü cilt yüzeyinin nemli bırakılması ayak mantarı enfeksiyonunu tetikleyebiliyor. Topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için ayaklarınızı 3-4 kaşık tuz eklediğiniz sıcak suyun içerisinde 20 dakika dinlendirebilirsiniz. Ayağınızı iyice duruladıktan sonra vazelin sürmeyi de ihmal etmemelisiniz. Topuk bakımında; çay ağacı yağı, jojoba yağı, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, badem yağı ve susam yağını da tercih edebilirsiniz.

 

Pamuk çorap giyilmeli

Çorap tercihinizi mutlaka pamuklu dokuma türünde kumaşlardan yana kullanmalısınız. Sentetik ağırlıklı çoraplar, hem ayağınızı terletecek hem koku yapacak hem de ayak sağlığınızı tehlikeye atacaktır. Eğer ayaklarınız çok terliyorsa, yanınızda mutlaka yedek çorap bulundurmalı ve kendinizi rahatsız hissettiğinizde çorabınızı değiştirmelisiniz.

 

Peeling uygulamalarına ağırlık verin

Ayak bakımının en önemli kurallarından biri de düzenli aralıklarla peeling yapmak... Ölü dokunun cilt yüzeyinden uzaklaştırılması işlemi olarak öne çıkan peeling, ayak sağlığının vazgeçilmez uygulamalarından biri. Bu nedenle mutlaka haftada bir kez ayak peelingi yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Peeling yaparken, cildinize nazikçe dokunmalı ve ayağınızda tahriş olmamasına dikkat etmelisiniz. Peeling uygulamasının ardından ferahlatıcı etkiye sahip nemlendirici bir krem kullanarak çok daha pürüzsüz ve yumuşak ayaklara sahip olabilirsiniz.

 

Tırnak kesimine dikkat

Kış aylarında ayak tırnaklarını kesmeyi ihmal etmek, farklı sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle ayak tırnakları uzun bırakılmamalı ve düz olarak kesilmeli. Tırnak kenarları düz olarak kesilmediğinde ya da törpü yardımıyla ovalleştirildiğinde batık problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bir diğer sorun ise başparmak tırnağınızın uzaması ve ayakkabının uç kısmına değmesi... Tırnağın, her adımda ayakkabınızın ucuna çarpması, bir süre sonra travmatik bir etkiye yol açabiliyor. Tırnak düşmesi ya da tırnak deformasyonu gibi bir sorunla karşılaşmamak için baş ayak parmağınızda temasla ilgili bir sorun yaşar yaşamaz, önlem almanız ve tırnağınızı düz biçimde kesmeniz gerekiyor.

 

Oje kullanımı

Kış mevsiminde düzenli olarak pedikür yaptırmak şart. Fakat sürülen ojenin, haftada bir çıkarılması gerektiği unutulmamalı. Uzun süre ojeli kalan ayak tırnakları hem güçsüzleşiyor hem de sararıyor.

 

Yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durun

Aşırı dar ve yüksek topuklu ayakkabılar, ilerleyen süreçte ayağın formunu bozabiliyor. Bu nedenle bu tip ayakkabılarla uzun süre ayakta kalmamaya dikkat etmek gerekiyor. Tercihinizi ayağınızı ve ayak bileğinizi iyi kavrayan, deri ve ayağınıza hava aldıran ayakkabılardan yana kullanmalısınız. Suni deri veya plastik ayakkabılar ayaklarınızı terletebilir, mantar ya da egzama gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymemeye de özen göstermelisiniz. Sürekli aynı ayakkabıyı giymek de bakteri ve mantar gibi rahatsızlıkları tetikleyebiliyor.

 

Ayaklarınızı dinlendirin

Tüm gün boyunca vücudumuzun ağırlığını taşıyan ayaklarınızı dinlendirmeyi de unutmamalısınız. Bunun için ayaklarınızı her gün 5 dakika boyunca kalp seviyesinden daha yukarıda olacak şekilde uzatmalısınız. Bu duruş, lenf drenajının da artmasını sağlıyor.